Когато сте подложени на стрес, умора и състояния на тревожност и депресия, едно от най-добрите и натурални оръжия срещу тях е здравословното хранене. Има много продукти, чиято консумация подпомага функциите на мозъка, за да може той да се справи успешно с такива проблеми. Това се случва благодарение на тяхното съдържание, което включва важни за организма хранителни вещества.

Кои здравословни храни помагат при състояние на стрес и умора?

Умората и стресът са често срещани проблеми в съвременния начин на живот. Някои храни могат да ви помогнат да се преборите с тези състояния, като предоставят на организма нужната енергия и балансират нервната система. Ето част от тях:

  1. Орехи и бадеми – те могат да помогнат за регулиране на хормоните, които са виновни за симптомите на депресия и тревожност. В случай, че се притеснявате за покачване на килограми, внимавайте с тях, тъй като са калорични, но в малки количества, създават чувство на ситост.
  2. Банани – тези плодове са източник на калий, който, от своя страна, може да помогне за балансиране на нивото на течности в организма и за поддържане на нормално кръвно налягане. В тях има и много витамин B6, който взима участие в производството на серотонин, наричан още хормон на щастието.
  3. Черен шоколад – полезен е в случаите, когато имате нужда да повдигнете настроението си и хормоните на щастието. Богат е на флавоноиди, които влияят положително, благодарение на повишаването на нивата на кортизол в тялото. 
  4. Зеленчуци със съдържание на фолиева киселина – брюкселското зеле, спанакът и бобът могат да минимилизират нивото на хомоцистеина, който играе главна роля при състояния на умора и депресия. 
  5. Риба – освен че е много здравословна храна, тя е богата и на омега-3 мастни киселини, които гарантирано подобряват настроението и намаляват нивата на стрес.
  6. Овесени ядки – това е наситена на въглехидрати храна, която осигурява енергия за целия ден.

Има още много здравословни храни, които имат прекрасен ефект върху доброто настроение, като ягоди, авокадо и други. Важно е да си набавяте достатъчно хранителни вещества и по-конкретно – минерали, витамини, цинк, магнезий. 

Полезни съвети

Хубаво е да се отбележи, че не само здравословното хранене има отношение към нивата на стрес и умора в организма. От значение са още количеството сън, което е препоръчително да бъде между 6 и 8 часа, както и регулярната физическа активност.

1 Коментар

Оставете коментар