Въпреки че сладостта на храната е едно от най-приятните усещания за вкусовите рецептори, всеки знае, че вкусната бяла или кафява рафинирана захар има много неблагоприятни последствия за здравето на човек.

Това обаче не означава, че трябва да се откажете от удоволствията на десертите или екзотичните вкусове на съчетанието между сладко и солено. За щастие, съществуват здравословни алтернативи на захарта. Научете кои са те и как да я замените успешно без да се откажете от малките удоволствия от живота в следващите редове.

Защо е препоръчително да използвате подсладители?

Избирането на алтернативата на рафинираната захар продукти, каквито са продуктите, които ще споменем тук, може да повлияе не само на теглото ви, като ви даде възможност да приемате много по-малко калории. Чрез този избор бихте могли да регулирате кръвната захар, да подобрите хранителните си навици и по този начин да се погрижите за здравето си.

Кои са най-известните и здравословните подсладители?

Съществуват различни подсладители, чиято роля е да заместят рафинираната захар и да предложат един алтернативен и здравословен вариант за подсладяване на храната. Някои от най-известните са:

 1. Мед
  В съдържанието на този подсладител се включват много витамини и минерали, както и специален ензим, добавен от пчелите, чрез който захарозата с разграничава на фруктоза и глюкоза. По този начин се усвоява по-добре.
 2. Кокосова захар
  Прави се от соковете на кокосовите цветя, като най-често ще я откриете под гранулирана форма. Характерно за нея е че е подходяща за диабетици, защото има нисък гликемичен индекс.
 3. Малтодекстрин
  Това е производен на нишестето продукт, който се определя като полизахарид. Получава формата си чрез частична хидролиза. Малтодекстринът се характеризира с умерена сладост, лесна усвоимост от организма и липса на мирис. Продуктът е познат още под името меласа.
 4. Стевия
  Според произхода си стевията се определя като билка. Характерно за стевията е липсата на калории, което я прави отличен вариант за отслабващи. Освен това, стевията се използва в минимални количества, което я прави много икономична.
 5. Сиропи
  Съществуват различни сиропи, които могат да бъдат приети като ефективни подсладители – сиропи от агаве, палмов, оризов, кленов сироп. Агавето е много популярен подсладител, защото съчетава вкус, доближаващ се до този на меда, и ползи за здравето. Агавето не влияе на нивата на глюкоза в кръвта.
 6. Фурми
  Тези вкусни плодове се използват в редица традиционни рецепти, като заместители на захарта. Фурмите са богати на хранителни вещества и са полезни за здравето.

Това са основните подсладители, които може да използвате в менюто си и да консумирате сладки храни без угризения. Съществуват още такива, за които обаче мненията на професионалистите в областта на здравословното хранене са противоречиви – ксилитол, сорбитол, еритритол, захарин.

Оставете коментар