L-карнитинът е аминокиселина, която играе важна роля в тялото на човека, особено при метаболизма на мазнините. Този текст ще ви предостави всички необходими информации за L-карнитина, включително какво е, как работи, какви са неговите ползи, как да го приемате и много други. В следващите редове ще разгледаме няколко често задавани въпроси (FAQs) и ще предоставим подробни отговори.

L-карнитинът е химикал, който се произвежда в човешкия мозък, черния дроб и бъбреците. Помага на тялото да превърне мазнините в енергия.

L-карнитинът е важен за сърдечната и мозъчната функция, движението на мускулите и много други процеси в тялото. Тялото може да преобразува L-карнитин в други химикали, наречени ацетил-L-карнитин и пропионил-L-карнитин. Но не е ясно дали ползите от тези други карнитини са същите.

L-карнитинът се използва за повишаване нивата на L-карнитин при хора, чието естествено ниво на L-карнитин е твърде ниско. Някои хора също използват L-карнитин за заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, сериозни бъбречни заболявания и много други състояния, но няма добри научни доказателства в подкрепа на тези употреби.

Какво е L-карнитин?

L-карнитинът, известен също като левокарнитин, е аминокиселина, която се синтезира в тялото чрез аминокиселините лизин и метионин. Този естествен съставен елемент играе ключова роля в пренасянето на мазнини в митохондриите на клетките, където те се изгарят за производство на енергия.

Как работи L-карнитинът?

L-карнитинът работи като носител на мазнините. Той афинира с мазнините в цитоплазмата на клетките и ги транспортира през митохондриите, където стават подлежащи на окисление. Този процес дава възможност на организма да произвежда енергия, като използва мазнините като гориво.

Това е от особена важност за организма, когато е необходимо да се изгарят излишни мазнини, например при физическа активност или дефицит на глюкоза.

Какви са ползите от приемане на L-карнитин?

L-карнитин

 1. Подпомага изгарянето на мазнини – L-карнитинът се използва широко като допълнително средство при програми за отслабване. Той помага на организма да използва мазнините като източник на енергия, което може да подобри процеса на отслабване.
 2. Подобрява спортната производителност – За спортистите и активните хора, L-карнитинът може да увеличи издръжливостта и да подобри способността за устойчивост при физически натоварвания. Този аспект може да подпомогне по-дълги и по-интензивни тренировки.
 3. Подпомага сърдечното здраве – Изследвания показват, че L-карнитинът може да бъде полезен за сърдечното здраве. Той може да подпомогне снижаването на нивата на холестерол и триглицериди, както и да подобри функцията на сърцето.
 4. Подобрява метаболизма – L-карнитинът участва в метаболичните процеси на клетките, което може да подобри функцията на обмена на вещества. Този аспект може да бъде от значение при поддържането на нормално тегло и контролиране на мазнините.
 5. Подобрява мозъчните функции – Някои изследвания свързват L-карнитинът с подобрени мозъчни функции, като концентрация, памет и когнитивни способности. Този аспект може да бъде важен за когнитивното здраве и превенцията на старческата деменция.
 6. Болка в гърдите (ангина). Приемането на L-карнитин през устата или интравенозно изглежда подобрява толерантността към упражнения при хора с болки в гърдите. Приемът на L-карнитин заедно със стандартното лечение също изглежда намалява болката в гърдите и подобрява способността за упражнения при хора със сърдечен синдром X. Хората с това състояние имат болка в гърдите, но не и блокирани артерии. IV продуктите могат да се дават само от доставчик на здравни услуги.
 7. Сърдечна недостатъчност и натрупване на течност в тялото (застойна сърдечна недостатъчност или CHF). Приемането на L-карнитин през устата или интравенозно изглежда подобрява симптомите и увеличава способността за упражнения при хора със сърдечна недостатъчност.
 8. Високи нива на холестерол или други мазнини (липиди) в кръвта (хиперлипидемия). Приемането на L-карнитин през устата или интравенозно може да подобри нивата на холестерола и триглицеридите с малко количество.
 9. Бъбречна недостатъчност. FDA одобри прилагането на L-карнитин интравенозно, но не през устата, за бъбречна недостатъчност.
 10. Състояния при мъжа, които пречат на партньорката да забременее (мъжко безплодие). Приемането на L-карнитин през устата, самостоятелно или заедно с ацетил-L-карнитин, увеличава броя на сперматозоидите и движението на сперматозоидите при мъже с проблеми с плодовитостта. Някои изследвания показват, че това увеличава шанса за бременност.
 11. Диабет тип 2 – L-карнитинът може да бъде полезен за хора с диабет тип 2. Може също така да помогне за подобряване на функцията на бета клетките, които са клетки в панкреаса, отговорни за производството на инсулин.
 12. Депресия – Някои изследвания показват, че L-карнитинът може да бъде полезен за лечение на депресия. Все пак са необходими повече изследвания, за да се разбере как L-карнитинът може да повлияе на депресията. Изследванията показват, че L-карнитинът може да подпомогне изпълнението на упражненията и да лекува здравословни състояния като сърдечни заболявания, депресия и диабет тип 2.

Как да приемате L-карнитин?

L-карнитинът може да се приема по различни начини, включително чрез хранителни продукти, добавки и инжекции. Възможно е и да се произвежда от тялото. Дозата и начинът на прием могат да варират в зависимост от целите на приема.

Ето няколко насоки:

 • Чрез хранителни продукти: L-карнитин се съдържа в животински продукти като червено месо, риба и млечни продукти. Консумацията на тези храни може да осигури достатъчно L-карнитин за нормалните нужди на организма.
 • Добавки: Ако не получавате достатъчно L-карнитин чрез храна, можете да вземете добавки. Дозата може да варира, но обикновено се препоръчва 500-2000 мг дневно, разделени на няколко дози.
 • Инжекции: В някои случаи, когато е необходимо бързо въвеждане на L-карнитин, лекар може да предложи инжекции. Това обаче се прави под медицински наблюдение.

Различни видове

L-карнитинът е стандартната биологично активна форма на карнитин, която се намира във вашето тяло, храни и повечето добавки. Ето няколко други вида карнитин:

 • D-карнитин: Доказано е, че тази неактивна форма намалява кръвните нива на карнитин и увеличава натрупването на мазнини, което води до възпаление на черния дроб и оксидативен стрес
 • Ацетил-L-карнитин: Често наричан ALCAR, това е може би най-ефективната форма за вашия мозък. Проучванията показват, че може да е от полза за хора с невродегенеративни заболявания
 • Пропионил-L-карнитин: Тази форма е много подходяща за проблеми с кръвообращението, като периферни съдови заболявания и високо кръвно налягане. Според някои по-стари изследвания може да повиши производството на азотен оксид, което подобрява притока на кръв
 • L-карнитин L-тартарат: Това обикновено се добавя към спортни добавки поради бързата му скорост на усвояване. Може да подпомогне мускулната болка и възстановяването при упражнения

За повечето хора ацетил-L-карнитинът и L-карнитинът изглеждат най-ефективни за обща употреба. Винаги обаче трябва да избирате формата, която е най-добра за вашите лични нужди и цели.

Помага ли за загуба на тегло?

Тъй като L-карнитинът помага за преместването на повече мастни киселини в клетките ви, за да бъдат изгорени за енергия, понякога се използва като добавка за отслабване.

Един преглед на 37 проучвания установи, че добавките с L-карнитин значително намаляват телесното тегло, индекса на телесна маса (ИТМ) и мастната маса. Въпреки това няма ефект върху коремните мазнини или процента на телесните мазнини.

Друг анализ на девет проучвания – предимно при хора със затлъстяване или по-възрастни хора – установи, че хората са загубили средно 2,9 паунда (lbs) или 1,3 килограма (kg), повече тегло, докато са приемали L-карнитин.

Нещо повече, мета-анализ на шест проучвания показва, че L-карнитинът може да намали телесното тегло, ИТМ и коремните мазнини при хора със синдром на поликистозни яйчници.

Има ли някакви странични ефекти или предупреждения при прием на L-карнитин?

L-карнитинът обикновено се счита за сигурен, когато се приема в разумни дози. Въпреки това, има няколко предупреждения и потенциални странични ефекти, които трябва да бъдат взети предвид:

 • Гастроинтестинални проблеми: Някои хора могат да изпитат гадене, диария или стомашни болки след прием на L-карнитин.
 • Алергични реакции: Рядко, някои хора могат да имат алергични реакции към L-карнитина, като сърбеж, обрив или оток на лицето.
 • Взаимодействия с лекарства: Ако приемате определени лекарства, консултирайте се с лекар преди да започнете L-карнитин добавки, тъй като те могат да взаимодействат с някои медикаменти.

Сравнение на различни източници на L-карнитин в храни:

Източник Количество L-карнитин (на 100 г)
Говеждо месо 95 мг
Свинско месо 3 мг
Пилешко месо 3 мг
Риба (треска) 5 мг
Мляко 8 мг

Този подробен анализ на L-карнитина включва информация за неговата роля, ползи, начини на прием и възможни странични ефекти. Не забравяйте, че индивидуалните реакции на L-карнитинът могат да варират, и винаги е добре да се консултирате с вашия лекар или здравен специалист, преди да започнете нов режим на прием или добавки.

Оставете коментар