В търсене на здравословното и дълготрайно отслабване хората все повече решават да изпробват алтернативни методи. Сред разнообразието от добавки за отслабване на пазара рибеното масло напоследък привлича особено внимание. То е познато със своите омега-3 мастни киселини и многобройните си полезни свойства. Дали обаче наистина помага за горенето на мазнини? Нека разберем!

Какво е рибеното масло?

Рибеното масло е хранителна добавка, която се извлича от някои риби. То е богато на омега-3 мастни киселини и по-специално на EPA (ейкозапентаенова) и DHA (докозахексаенова). Те се смятат за жизненоважни за здравето, но тъй като тялото не може да ги произвежда, трябва да си ги набавяме чрез храната.

Можем да ги открием главно в следните храни:

 • сьомга;
 • сардини;
 • скумрия;
 • херинга;
 • аншоа.

Въпреки че рибата е основният източник на омега-3, съществуват добавки и капсули, които осигуряват препоръчителната дневна доза на хората, които не консумират редовно риба.

Какви са ползите от рибеното масло за организма?

Това не е просто поредната модерна добавка. Плюсовете за организма от омега-3 мастните киселини са подкрепени от много научни изследвания. В общия случай те се приемат за:

 1. Сърдечно-съдово здраве – могат да намалят триглицеридите и кръвното налягане, както и да спомогнат за превенцията на много сърдечни заболявания.
 2. По-добра мозъчна дейност – DHA благоприятства функциите на мозъка, тъй като се смята, че е полезна за когнитивните способности и яснотата на ума.
 3. Здрави стави – редовният прием на рибено масло може да намали възпалението в ставите.
 4. Добро зрение – благоприятства здравето на очите и може дори да ги предпази от сухота.
 5. Красива кожа – в доста случаи може да се приема и за здравето на кожата – придава ѝ естествен блясък и действа благоприятно при кожни заболявания.

Как рибеното масло подпомага отслабването?

Рибеното масло може да помогне за свалянето на излишните килограми, защото:

 • благоприятства метаболизма и по-бързото разграждане на веществата;
 • някои проучвания сочат, че може да повлияе положително на ензимите, отговорни за складирането на мазнини в организма, и така да подпомогне за изчистването на мазнини;
 • възможно е приемът на рибено масло да ви помогне да се чувствате сити за по-дълго време – това елиминира ненужното похапване и излишните калории;
 • може да регулира кръвната захар – стабилните ѝ нива предотвратяват внезапните „скокове” на глада и така се намалява емоционалното хранене.

Макар че продуктите с омега-3 мастни киселини могат да подпомогнат отслабването, е важно да напомним, че трябва да бъдат част от балансирана диета и да са съчетани с редовна физическа активност за най-добри резултати. Също така ви препоръчваме да се консултирате с личния си лекар, преди да започнете да приемате рибено масло за възрастни.

С безбройните си ползи рибеното масло несъмнено се откроява като важна част от съвременната здравословна диета. Що се отнася до горенето на мазнини, добавките с омега-3 могат да са ви добър помощник, но трябва да се движите, да се храните пълноценно и да сте в калориен дефицит.

Оставете коментар