Когато планирате да преминете към по-здравословен хранителен режим, е добре да сте наясно, кои храни са богати на така нужните за тялото витамини и минерали. Голяма част от тях са наситени на вещества, които са необходими за правилно функциониране на тялото и затова е важно да участват активно във всякакви диети.

Плодове, съдържащи голямо количество полезни вещества

Нека разгледаме някои от плодовете, които съдържат повече от важните за здравето полезни вещества:

  1. Гуава – един от плодовете с най-високи стойности на витамин C, който е антиоксидант и е необходим за здрави зъби, кости, кожа, както и за цялостно състояние на имунна система.
  2. Авокадо – съдържа незаменимия за кръвоносната система витамин К. Също така е пълно с важни мононенаситени мазнини, които несъмнено благоприятстват намаляването на холестерола, както и риска от сърдечно-съдови проблеми. 
  3. Киви – в него има наличие на големи количества фолиева киселина, която е много необходима при бременните жени и е препоръчителна за прием. Освен това, подпомага кръвоносната система и цялостното здравословно състояние.
  4. Ягоди – много богати на антиоксиданти, които са от голяма помощ в борбата със свободните радикали и запазването здравето на кожата, и на кръвоносните съдове. 
  5. Лимони – незаменим източник на витамин C и други полезни за здравето вещества. Благоприятстват за по-лесното усвояване на желязо от организма. Най-полезно е да се приемат сутрин на гладно, тъй като помагат за контролиране на килограмите и забързване на метаболизма. 
  6. Ябълки – те са наситени с калий, който е много важен за добрата работа на сърцето, кръвоносните съдове и регулирането на кръвното налягане. 
  7. Банани – това е плод, който е най-добре да се приема преди тренировка, тъй като повишава нивата на енергия, без да затруднява храносмилането и да създава чувство на тежест. Той влияе положително на нервната система и съдържа ценния калий, който е важен за регулацията на кръвното налягане.

Всички тези плодове са богати на полезни витамини, минерали, фибри и други важни за здравето вещества. 

Как да ги приемате?

Този тип храни са подходящи за консумация през целия ден, но не забравяйте, че някои от тях съдържат и захар, за това не е добре да прекалявате. Ако се съмнявате в нещо, винаги можете да се посъветвате с диетолог или друг специалист, който да ви направи добър хранителен режим. Задължително ги включете в закуската си, за да започне деня ви качествено и с енергия, като не забравяйте освен тях, да приемате и достатъчно вода.