Здравословното хранене е начин на живот. То помага на тялото да функционира правилно и подсилва имунитета. Препоръчително е хранителният режим да започва със закуска, тъй като тя е най-важна. Тя е първото ядене за деня и е хубаво да бъде възможно най-хранителна и зареждаща организма с ценни вещества, благодарение на които да получим достатъчно енергия и да бъдем продуктивни. 

Защо е важно да изберете здравословното хранене?

Има много ползи за тялото и работата на организма, заради които е добре да се спазва здравословното хранене, което да не изключва закуската. Ето и някои от тях:

  1. Поддържане на оптимално тегло – ако спазвате добър хранителен режим и консумирате продукти, богати на хранителни вещества, успешно ще поддържате най-доброто за фигурата си тегло. Това ще намали риска от сърдечни-съдови заболявания и диабет.
  2. Подобряване на храносмилането – здравословното хранене ще подобри храносмилането, което от своя страна ще засили метаболизма ви, още от закуската. Това се случва благодарение на високото съдържание на фибри. 
  3. Засилване на имунитета – минералите и витамините, които се приемат още на закуска при здравословното хранене, помагат на тялото да се бори с множество неприятни инфекции и заболявания. 
  4. Подобряване на психичното здраве – някои храни могат да бъдат в помощ за постигането на по-добро психично здраве, тъй като помагат за подобряването на настроението и намаляват риска от депресия и тревожност.
  5. Засилване на енергията и повишаване на продължителността на живота – приемането на правилните храни ще повиши енергия в тялото, а благодарение на редовния прием на качествени продукти с високо съдържание на витамини и минерали, ще можете да повишите качеството на живота ви.

Несъмнено има много ползи за тялото ви, ако поддържате един последователен режим. Не пропускайте закуската, а напротив, пригответе я с много желание, като комбинирате мазнините, протеините и въглехидратите, за да е по-питателна и да ви осигури необходимата енергия за деня. Не забравяйте, че балансът е най-важен за постигането на оптимален контрол над здравето. 

Полезни съвети

Имайте предвид, че броенето на калории не е най-важното в правилния режим. Балансирайте приема на храни, като плодове, зеленчуци, ядки и други. Хубаво е да споменем, че е препоръчително тялото да получава най-голямата порция храна за закуска, докато за вечеря е по-правилно да си направите лека салата, която да не ви натоварва. Задължително приемайте достатъчно колистество вода и избягвайте газираните напитки, както и такива с високо съдържание на захар.

Оставете коментар