Всеки знае, че спортът е отличен начин за укрепване на физиката и поддържане на добра форма. А знаете ли, че влияе положително и върху психичното здраве?

Според множество проучвания, физическите упражнения имат редица ползи за психиката. Научете повече за ползите от упражненията за подобряване на менталното състояние и други важни особености по тематал

Влияние на активността върху психичното здраве и стреса

Различните видове упражнения, независимо от вида на спорта и естеството им, могат да се отразят положително върху организма ви на емоционално и ментално ниво. Някои от най-големите ползи от спортната активност и отражението им върху психиката са:

 1. Самочувствие
  Поддържането на добра форма и полагането на грижи в тази посока засилва самочувствието, което оказва пряко влияние на позитивизма и личните възприятия.
 2. Отделяне на хормони
  По време на физическа активност се отделят хормони, като ендорфини и серотонин. Ендорфините са познати със своето благоприятно въздействие върху настроението. Характерно за ендорфините е че те активират опиоидните рецептори в мозъка, благодарение на което нивата на стрес се свеждат до минимум. Ендорфините дори могат да намалят дискомфорта и болката. Поради тази причина тренировките са подходящ метод за борба с тревожността и депресията.
 3. Овладяване на стреса
  По време на тренировки се освобождават окситоцин,ендорфин и серотонин, които намаляват стресовите нива в организма.
 4. Подобрена релаксация и качество на съня
  Интензивните тренировки повлияват благоприятно времето за отдих и сън, защото намаляват значително времето за заспиване и гарантират по-пълноценна почивка. Това е много важно за енергията, мотивацията и благополучието.
 5. Социализация
  Чрез групови тренировки на открито или в залата, може да се социализирате и по този начин да подобрите комуникацията, да натрупате положителни емоции и да забравите за тревожността.

Това са някои от основните ползи, които могат да превърнат спортните упражнения не само в успешно начинание за промяна на физиката, но и за укрепване на психиката, намаляване на стреса и подобряване на настроението, благодарение на освободените ендорфини.

Кои физически активности са най-подходящи за укрепване на психиката?

Има различни спортни занимания, които биха могли да повлияят положително и да внесат доза позитивизъм в полза на психиката ви. Освен стандартните варианти – усилени тренировки със силови и кардио упражнения във фитнес залата и практикуване на занимания на открито, като бягане, скачане на въже, може да отворите съзнанието си и за други възможности.

Сред най-подходящите упражнения за овладяване на стреса чрез освобождаване на ендорфини, както и постигане на баланс на силата и енергията в тялото, е чрез йога и медитация.

Йога

Съчетава физически упражнения с техники за дишане, които целят подобряване на концентрацията, освобождаване на ендорфини и намаляване на нивата на стрес в организма. По този начин се овладява ефективно напрежението както в тялото, така и в ума. Подходящи пози за намаляване на стреса са Сукхасана, Савасана, Баласана.

Медитация

Учи на концентрация, овладяване на напрежението и негативните емоции, трансформирането им в позитивизъм. Чрез медитацията може да се постигне още пълноценен отдих и релаксация на ума, които са много подходящи за справяне с депресията, паническите разстройства и други проблеми в тази област.

Оставете коментар