Съвременният забързан начин на живот често може да предизвика хроничен стрес, който от своя страна провокира различни реакции в организма ви, които не рядко се отразяват негативно чревния микробиом. В тези случаи се препоръчва да подкрепите бактериалната флора чрез прием на пробиотични продукти. Този тип хранителни добавки осигурява на стомашно-чревния тракт необходимите полезни бактерии и фибри, за да може да функционира пълноценно.

Какво са пробиотиците?

Те са живи микроорганизми, които благоприятстват функциите на стомашно-чревния тракт, както и оказват влияние върху работата на много други системи и органи в човешкото тяло. Действието им върху организма се осъществява чрез тяхната колонизация в червата, където, в зависимост от вида им и механизмите им на действие, добрите бактерии подкрепят функциите на целия организъм.

Какво са пребиотиците?

Пребиотиците обикновено са несмилаеми фибри или влакнини, които подпомагат растежа и активността на някои бактериални видове населяващи стомашно-чревния тракт или иначе казано, действат като „храна“ за полезните бактерии в червата. 

Какви са техните функции и ползи за чревната флора?

Пробиотичните и пребиотичните продукти имат много функции и ползи за здравето на храносмилателната ви система, а и на цялото тяло. Някои от тях са:

  • благоприятстват храносмилането – те помагат функцията на храносмилателната система по-добре и качествено да усвоява хранителните вещества от храната;
  • подсилват имунната система – пробиотиците оказват подкрепа на имунитета, като стимулират производството на антитела, Th1 и Th2 клетки. Освен това има бактериални щамове притежаващи различни антивирусни и антибактериални механизми, чрез които се превръщат в активна защитна единица в имунната система;
  • предотвратяват констипацията – пробиотичните продукти предотвратяват запек и са особено подходящи за хора с хронични проблеми и раздразнения в червата;
  • баланс на чревната флора – помагат за балансирането на „добрите” и „лошите” бактерии в червата, осигурявайки по този начин оптимална среда за растеж на полезните бактерии.

Кога трябва да приемате пробиотични продукти?

Невинаги е наложителен постоянният прием на пробиотични продукти, но има определени моменти, когато те могат да бъдат особено полезни:

  1. По време на и след антибиотичен курс – антибиотичните препарати се справят ефективно с зловредните бактерии, но заедно с тях унищожават и добрите бактерии, които са жизнено важни. За да не загубите баланса в бактериалния си микробиом, е добре да приемате пробиотични продукти по време на и известно време след приключване на терапията с антибиотици. 
  2. При хронични проблеми с изхождането, храносмилането или констипация.
  3. Високи нива на стрес – това може да повлияе негативно на храносмилането и функциите на отделителната система.
  4. При често пътуване – промените в диетата и околната среда могат да причинят стомашно-чревни проблеми .

Пробиотичните продукти са изключително ценени в днешно време. Подходящи са за всеки, който иска да поддържа оптимално здраве, но преди да започнете да ги приемате, препоръчваме ви да се консултирате с личния си лекар.

Помагат за укрепване на имунитета, благоприятстват усвояването на хранителните вещества и се борят с проблеми като запек. Можете да откриете разнообразни пробиотични продукти в аптеките и онлайн.

Оставете коментар