В света на фитнеса и бодибилдинга темата за хранителните добавки винаги е предизвикала голям интерес. От най-обсъжданите е Л-карнитинът. Едно вещество, за което се счита, че благоприятства издръжливостта, горенето на мазнини и много други процеси в организма. Обърнахме се към екипа на HealthStore и те ни споделиха доста полезна информация по темата.

Как действа Л-карнитинът на тялото ви?

Л-карнитин е аминокиселина, която се синтезира естествено в човешкото тяло. Играе ключова роля в метаболизма на мазнините, като помага на тялото да ги използва като енергиен източник. Поради тази своя способност е изключително ценена от атлетите, които искат да подобрят своите физическа издръжливост и форма.

Ето кои са ползите накратко:

  • подобрява издръжливостта;
  • ускорява процеса на изгаряне на мазнини;
  • помага при отслабване;
  • поддържа здравословен метаболизъм.

Механизмът на действие на Л-карнитинът се свежда до пренасянето на мастните киселини до митохондриите, където те се трансформират в енергия. Това осигурява издръжливост, което може да ви помогне на атлетите да тренирате по-дълго и по-ефективно.

Помага ли за отслабване?

Много хора се обръщат към добавките с ел карнитин с надеждата да забързат отслабването. Това вещество подпомага изгарянето на мазнините, като ги превръща в енергия за тялото. По този начин се повишава изгарянето на калории, но е важно да споменем, че трябва да се комбинира с правилна диета и редовни тренировки.

Как да приемате Л-карнитин?

Има различни форми на Л-карнитин, които са налични в онлайн магазини и в магазините за добавки. Важно е да се избере правилната доза и форма в зависимост от индивидуалните нужди и цели. Аминокиселината е на пазара под формата на таблетки, капсули и течност, така че можете да изберете най-удобната за вас. Дневната дозировка обикновено е на опаковката на продукта, който сте закупили. Най-често тя е между 2 и 4 г на ден и е препоръчително да се приема сутрин или непосредствено преди тренировка.

Въпреки че L-carnitine се счита за безопасен за употреба, винаги е добре да се консултирате с личния си лекар, преди да започнете прием.

Л-карнитин е една от най-харесваните хранителни добавки, особено от атлети и бодибилдъри, които искат да „изчистят” мазнините. Изборът на правилния продукт е ключов и е препоръчително да отделите време и да се информирате преди покупка. Професионален спортист или любител – ако искате да подобрите своята физическа форма, продуктите с Л-карнитин могат да бъдат ценен помощник в борбата с излишните килограми!

Оставете коментар